Czym byłaby rzeczywistość bez grona przyjaciół i wyśmienitej kuchni, która niejednokrotnie jest towarzyszką naszych wspólnych spotkań. W cyklu „Kuchnia i ludzie” prezentujemy Wam przepisy od najlepszych Szefów kuchni. Mamy nadzieję, że natchnie Was to kulinarną inspiracją.
Dziś na naszych łamach zaprezentujemy przepis na kaczkę z pyzami i modrą kapustą od Szefa kuchni w restauracji „U Mocnego”.
Restauracja „U Mocnego” specjalizuje się w kuchni polskiej, której dania przygotowywane są ze świeżych produktów od lokalnych dostawców bez dodatków konserwantów.
W grudniu restauracja „U Mocnego” serdecznie zaprasza do skorzystania z oferty cateringu wigilijnego dla firm i osób prywatnych.
Najsmaczniejsze dania kuchni świątecznej już teraz na wyciągniecie ręki.
Składniki:
Kaczka 2 kg
majeranek 2 łyżki
czosnek 5 ząbków
sól morska 2 łyżeczki
olej 1 łyżka
papryka czerwona słodka 1/2 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
jabłko winne 3 szt.
majeranek suszony 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Kaczkę 2kg natrzeć solą, papryką słodką ,pieprzem, majerankiem, czosnkiem w środku i na zewnątrz, przesmarować oliwą przed pieczeniem, jabłka pokroić i przyprawić majerankiem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 230 stopni ,piec przez 1/2 godz bez przykrycia, następnie zamknąć pokrywką i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny.
Życzymy smacznego i wesołych Świat Bożego Narodzenia!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz