Zamknij

Przepis na noworoczny deser

14:26, 23.01.2021 N.W Aktualizacja: 14:27, 23.01.2021
Skomentuj

Czym byłaby rzeczywistość bez grona przyjaciół i wyśmienitej kuchni, która niejednokrotnie jest towarzyszką naszych wspólnych spotkań. W cyklu „Kuchnia i ludzie” prezentujemy Wam przepisy od najlepszych Szefów kuchni. Mamy nadzieję, że natchnie Was to kulinarną inspiracją.

 

Przepis i fotografia: Garden City Restaurant & Catering

 

Uczta zmysłów w Oregano and Wine

Oregano and Wine powstała z myślą o ludziach, którzy poszukują niepowtarzalnych, zapadających w pamięć smaków, serwowanych w wyjątkowych loftowych wnętrzach. To zaprojektowana ze smakiem restauracja do niedawna dostępna była tylko dla gości targów poznańskich, od soboty będzie otwarta dla wszystkich.

 

Oregano and Wine to fuzja smaków składających się z lokalnych składników z francuskimi i śródziemnomorskimi akcentami. Restauracja mieści się w kompleksie GARDENcity, zlokalizowanym na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. Jej designerskie i klimatyczne wnętrze to idealne miejsce zarówno na biznesowe lunche, jak i rodzinne wypady czy spotkania towarzyskie.

 

Architekt smaku

 

Za niepowtarzalny smak dań w Oregano and Wine odpowiada zwycięzca Kulinarnego PucharuPolski i laureat wielu międzynarodowych konkursów kulinarnych – Tomasz Zdrenka. Jest on zwolennikiem filozofii slow food, dlatego wszystkie jego dania przygotowywane są od podstaw, bez sztucznych dodatków i ze składników od lokalnych dostawców warzyw, owoców, mięsa i nabiału. W jego daniach nie brakuje regionalnych produktów z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym. Menu restauracji stworzone jest również z myślą o wegetarianach i osobach z alergiami pokarmowymi. Nie brakuje w nim dań bezglutenowych i bez laktozy.

 

Deser na Noworoczne postanowienia.

 

Niskokaloryczny, bez glutenu, bez laktozy. Muffinki czekoladowe z malinami i sosem czekoladowym.

 

Muffinki czekoladowe:

Czekolada 70% - 60g

Jaja – 168g

Kakao – 30g

Mąka gryczana – 330g

Sok z cytryny – 3g

Mleko migdałowe – 320g

Cynamon – 2g

Erytrytol – 63g

Proszek do pieczenia – 10g

Cukier kokosowy – 150g

 

Sposób wykonania:

Jajka, mleko i sok z cytryny wymieszać razem w misce. W drugiej misce połączyć suche składniki kakao, cynamon, mąkę gryczaną, erytrytol, cukier kokosowy i proszek do pieczenia. Czekoladę posiekać na drobne kawałki. Połączyć suche składniki z mokrymi na jednolitą masę. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wyłożyć do forem. Piec w 190 stopniach około 25 minut.

 

Sos czekoladowy:

Mleko migdałowe – 200g

Czekolada 70% - 110g

Erytrytol – 15g

 

Sposób wykonania:

Mleko migdałowe z erytryrolem podgrzać do 60 stopni i wlać do czekolady. Razem wszystko zblendować, polać muffinki i udekorować świeżymi bądź liofilizowanymi malinami.

 

Smacznego!

(N.W)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%