Zamknij

Szef Kuchni Poleca

20:25, 13.09.2020 | N.W
Skomentuj
REKLAMA

Kuchnia i ludzie

Czym byłaby rzeczywistość bez grona przyjaciół i wyśmienitej kuchni, która niejednokrotnie jest towarzyszką naszych wspólnych spotkań? W cyklu „Kuchnia i ludzie” prezentujemy Wam przepisy od najlepszych Szefów kuchni. Mamy nadzieję, że natchnie Was to kulinarną inspiracją.

F…ing Delicious” to nie tyl­ko nazwa restauracji, to pierwsza myśl, która nasu­nie Ci się po skosztowaniu ser­wowanych tam dań. Przeszklo­na kuchnia sprawia, że jesteśmy świadkami spektakularnego live cookingu w wykonaniu bezkom­promisowych kucharzy, którzy najlepiej czują się, tworząc od­ważne kompozycje smakowe.

STĄD WŁAŚNIE JEST NASZ DZISIEJSZY GOŚĆ I JEGO NIETUZINKOWY PRZEPIS

Filip Cwojdziński to Szef kuchni w F...ing Delicious, który szko­łę gastronomiczną ukończył w 2002 roku. Swoje doświadczenie zawo­dowe zdobywał w hotelach I restau­racjach w Polsce, Irlandii, Chorwa­cji I Wielkiej Brytanii wyróżnonych gwiazdkami Michelina I Rossetka­mi (AA).

Poza pasją do gotowania od najmłodszych lat interesuje się I trenuje boks. Życiowe I zawodo­we motto Filipa “Sukces wymaga poświęceń” podkreśla jego cechy jakimi są upór I determinacja.

Przepis : Gnudi/pasternak/szpinak/kurki/szałwia/ricotta/parmezan

Składniki:

1 kg roccoty

200 g parmezanu

Sól

200 g semoliny

Gałka muszkatałowa

 

Wykonanie:

  1. mieszamy z parme­zanem oraz gałką muszkato­łową, dokładnie wyrabiamy masę, opcjonalnie dodajemy soli, ponieważ parmezan sam w sobie, trzeba pamietać, już jest słony,
  1. kulki, obtaczamy je w semolinie, wykładamy na blachę i odstawiamy do lodówki na 12h, po tym cza­sie ponawiamy ten sam pro­ces jeszcze raz, czyli znów obtaczamy w semolinie i od­stawiamy na kolejne 12h. Po 24h znów ponawiamy proces, obtaczając Gnudi kolejny raz w semolinie i odstawiamy na kolejne 12h. Po 36h leżakowa­nia Gnudi powinno być suche i jędrne.
  1. wrzucamy na posoloną i gotującą się wodę, i gotuje­my od 2 do 3 minut, do mo­mentu wypłynięcia. Po czym przenosimy je na patelnie z roztopionym masłem i szał­wią. Podsmażamy je przez kil­ka minut, aż się przyrumienią.

 

Smacznego!

Poleca Filip Cwojdziński

(N.W)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz