Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs kulinarny organizowany głównie dla Kół Gospodyń Wiejskich. W pierwszym etapie komisja kwalifikacyjna, na podstawie oceny formularzy zgłoszeniowych, tworzy listę rankingową prac konkursowych. Następnie najlepsze zespoły są zapraszane na imprezę regionalną, gdzie oceniane są już ugotowane potrawy. Wyłonione w ten sposób najsmaczniejsze dania weryfikowane są jeszcze w etapie wojewódzkim.
Najlepszych 16 zespołów z całej Polski bierze udział w Finale, który odbędzie się w Warszawie. W ubiegłych latach Panie gotowały podczas imprezy na Stadionie Narodowym.
Finały regionalne w naszej okolicy odbyły się 1 czerwca w Muzeum Rolnictwa w Szreniawie.
Plyndze ze śmietaną przygotowane przez KGW Kobiety Dąbrówki zwyciężyły i awansowały do etapu wojewódzkiego.
Panie z Dąbrówki otrzymały także nagrodę w wysokości 2 000 zł.
Serdecznie gratulujemy i czekamy na dalsze dobre wieści.
Konkurs „Bitwa Regionów” wpisuje się w ideę kampanii #KupujŚwiadomie, w której Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa wraz z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi zachęca do zakupu produktów wytworzonych w Polsce i z użyciem krajowych surowców, a także do czytania etykiet oraz kierowania się przy wyborach zakupowych oznaczeniami i certyfikatami w ramach systemów jakości żywności.
Każdy pewnie ma swój przepis na plyndze, wszak to uwielbiane przez wielu placki ziemniaczane.
Poniżej przepis na plyndze ze śmietaną udostępniony przez KGW Kobiety Dąbrówki
1,5 kg ziemniaków "starych", typ kulinarny C
1 jajo od szczęśliwej kurki
2 łyżki kopiaste mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
odrobina (pół małej) startej cebuli
Przygotowanie: 2/3 porcji ziemniaków ścieramy na tarce na drobną papkę, a 1/3 trochę grubiej. Masę odsączamy, ale powstałą na dnie mączkę dodajemy z powrotem do masy. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i mąkę. Dokładnie mieszamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju dość cienkie plyndze. Podajemy z kwaśną śmietaną, żurawiną bądź miodem od Bartkowiaka.
Smacznego!
Zdjęcia nadesłane
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz