W ubiegły weekend (23-24.03) w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie po raz kolejny odbył się Jarmark Wielkanocny.
Jak zawsze było bardzo dużo stoisk z najróżniejszym rękodziełem, ciastem, miodami i innymi cudami.
Jak zawsze impreza przyciągnęła tłumy zwiedzających, choć pogoda nie zachęcała do spacerów, było dość chłodno i przelotnie padał deszcz.
Wśród wystawców były także dwa stoiska z naszej gminy. Na stoisku Wiejski stół Dr Maryniak można było zjeść regularny obiad, natomiast u Pań z KGW Kobiety z Sukcesu z Konarzewa posmakować ciast i pasztetów.
Jak co roku odbył się także konkurs kulinarny „Na wielkanocnym stole”. Zgłoszono do niego 89 potraw w dwóch kategoriach: dania mięsne i wypieki słodkie.
Koło Gospodyń Wiejskich w Palędzia otrzymało wyróżnienie za suszoną szynkę domową autorstwa Agnieszka Wilczyńskiej. Ta sama potrawa oraz żur wielkanocny w firmy Wiejski stół Dr Maryniak ze Skórzewa otrzymały certyfikat Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego.
W kategorii potrawy mięsne przyznano nagrody i wyróżnienia:
Grand Prix: Restauracja Olenderskie Smaki - Olandia z Prusimia) za Olenderską kiełbasę dojrzewającą z dzika oraz jelenia.
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Pecnej (gm. Murowana Goślina, pow. poznański) „Piękni i Młodzi” za Schab w „Pończoszkach”.
II miejsce: Zajazd Kacze Zamieszanie z Komornik (gm. Kleszczewo, pow. poznański) za Roladę z kaczki.
III miejsce:
ex aequo Marcel Kałandziak - Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym i Restauracja Figa z Plewisk (gm. Komorniki, pow. poznański) za Szynkę wieprzową.
Wyróżnienia otrzymali:
• Koło Gospodyń Wiejskich w Modliszewie "Nowoczesne Panie" (pow. gnieźnieński) za Schab dojrzewając
• Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne w Poznaniu Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych - Rasa Wrzosówka za Udziec jagnięcy wędzony
• Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Suszoną szynkę domową
• Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu za Szynkę z tłuszczykiem
• Restauracji Figa z Plewisk za Szynkę wieprzową.
Grand Prix: Maria Bany- Szadeberg Design „To Nie Piekarnia” z Wir (gm. Komorniki, pow. poznański) za Dziada Obertucha Przekładańca.
I miejsce: Anna Kruszyk – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Mazurek cytrynowy.
II miejsce: Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem.
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Czapury (gm. Mosina, pow. poznański) za Mazurek chałwowy.
Wyróżnienia otrzymali:
• Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi (gm. Murowana Goślina, pow. poznański) za Mazurek Kajmakowy
• Martyna Mańczak – Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance za Sernik z rosą
• Uczniowie kl. II w zawodzie kucharz - Zespół Szkół Przyrodniczo-Usługowych w Gnieźnie za Sernik z białą czekoladą
• Uczniowie kl. I w zawodzie kucharz - Cechowa Szkoła Rzemieślnicza w Gnieźnie za Sernik z malinami
• Maria Bany- Szadeberg Design „To Nie Piekarnia” z Wir za Babkę łokciową wielkanocną drożdżową.
• Maria Bany-Szadeberg Design (To Nie Piekarnia) z Wir za Dziada Obertucha Przekładańca
• Restauracja Figa z Plewisk za Sernik śmietankowy z solonym kajmakiem i Szynkę wieprzową
• Koło Gospodyń Wiejskich w Czapurach za Mazurek chałwowy oraz Sernik pistacjowy z białą czekoladą pieczony w kąpieli wodnej
• Zagroda Szczęśliwych Zwierząt z miejscowości Białęgi za Mazurek Kajmakowy i Pieczony pasztet z kaczki
• Koło Gospodyń Wiejskich z Trzeku (gm. Kostrzyn, pow. poznański) za Babkę Babci Tereski
• Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina, pow. poznański) za Waniliową Paschę w stylu keto
• Koło Gospodyń Wiejskich w Wysogotowie (gm. Tarnowo Podgórne, pow. poznański) „Babki, że hej” za Babkę Regina, że hej
• Środowiskowy Dom Samopomocy w Mosinie za Babkę Wielkanocną
• Koło Gospodyń Wiejskich Pecna „Piękni i Młodzi” za Panią Walewską i Schab w „Pończoszkach”
• Zajazdu Kacze Zamieszanie w Komornikach (gm. Kleszczewo) za Roladę z kaczki
• Koło Gospodyń Wiejskich w Palędziu za Suszoną szynkę domową
• Wiejski Stół Dr Maryniak ze Skórzewa (gm. Dopiewo, pow. poznański) za Żur wielkanocny Maryniak
• Koło Gospodyń Wiejskich w Błażejewie (gm. Kórnik, pow. poznański) za Białą kiełbasę
• Koło Gospodyń Wiejskich Skrzynki (gm. Kórnik, pow. poznański) za Dziki pasztet Sławka z marmoladą z rabarbarem i hyćki.
Laureaci nagrody Grand Prix otrzymali czeki o wartości 500 zł ufundowane przez Instytut Skrzynki zestaw piw z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno- Spożywczego w Szreniawie. Wszyscy laureaci otrzymali także zestawy upominków od powiatu poznańskiego.
Konkurs odbył się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska oraz Browaru Szreniawa.
Konkurs odbył się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
[WIDEO]38[/WIDEO]
Na podstawie przesłanych materiałów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz