Kuchnia i ludzie
Czym byłaby rzeczywistość bez grona przyjaciół i wyśmienitej kuchni, która niejednokrotnie jest towarzyszką naszych wspólnych spotkań. W cyklu „Kuchnia i ludzie” prezentujemy Wam przepisy od najlepszych Szefów kuchni. Mamy nadzieję, że natchnie Was to kulinarną inspiracją.
Nasz dzisiejszy bohater jest kucharzem z 14-letnim doświadczeniem dodatkowo jest mieszkańcem naszej Gminy.
Pracował w wielu prestiżowych miejscach na kulinarnej mapie Poznania.
Obecnie pracuje na stanowisku szefa kuchni w jednym z najlepszych poznańskich hoteli. W pracy liczy się dla niego dyscyplina, kreatywność oraz dobry smak. Uwielbia kuchnię polską, którą serwuje w nowoczesnym wydaniu, wykorzystując nowoczesne techniki gotowania oraz lokalne, sezonowe produkty.
Jego marzeniem jest odwiedzić Stany Zjednoczone oraz jedną z najlepszych restauracji świata Eleven Madison Park.
Uważa, że w kuchni nie ma obowiązku podawania jedynie najdroższych gatunków mięsa oraz złowionej w naturalnych warunkach ryby, czasami warto po prostu sięgnąć po śledzia, ogon wołowy czy makrele. Interesuje go wszystko co wiąże się z jedzeniem. Jeśli ma się wystarczającą cierpliwość i determinację to można na wiele sposobów przygotować smaczny posiłek. Michał lubi oglądać kolekcję książek kucharskich różnych osób gdyż pozwala mu to zorientować się jakie potrawy preferują inni. Gotowanie to dla niego ciągłe odkrywanie nowych smaków oraz doskonalenie swoich umiejętności.
Przepis znajdziecie również w wersji papierowej gazety, która od środy będzie w Waszych skrzynkach
Przepis na chłodnik z buraka
Składniki:
- 1 średniej wielkości burak
- 400g jogurtu naturalnego
- 400g kefiru
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 małe ogórki gruntowe
- 8 rzodkiewek
- do smaku: sól, cukier i ocet
Wykonanie:
Buraka dokładnie myjemy i zwijamy w folię aluminiową po czym wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut w temperaturze 165 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu obieramy i razem z jakiem ugotowanym na twardo, ogórkiem oraz rzodkiewką siekamy na drobną kostkę.
W dużej misce wszystkie posiekane składniki dodajemy do jogurtu i kefiru a następnie dokładnie mieszamy doprawiając ziołami, solą, cukrem i ewentualnie octem.
Sposób podania:
Podajemy w głębokim talerzu i dekorujemy koperkiem.
Smacznego!
Poleca Michał Beczkowski
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz