Zamknij

W branży gastronomicznej rośnie skup zużytego oleju

artykuł sponsorowany + 15:23, 25.03.2022 Aktualizacja: 15:24, 25.03.2022

Olej jest produktem ubocznym przemysłu spożywczego i przez większość czasu nie jest używany ani poddawany recyklingowi. Można go ponownie wykorzystać na wiele sposobów, takich jak biopaliwo, biodiesel, kosmetyki, smary i surowiec do innych produktów.

Producenci oleju rzepakowego są teraz w stanie wyprodukować więcej oleju rzepakowego z mniejszej ilości ziemi i wody niż wcześniej.

Wykorzystanie zużytego oleju spożywczego do produkcji biodiesla od 2008 roku cieszy się dużym zainteresowaniem Unii Europejskiej. W branży gastronomicznej rośnie skup zużytego oleju, ale nie ma konkretnych przepisów ani wytycznych dotyczących utylizacji oleju.

Liczba restauracji stosujących oleje rośnie każdego dnia, co prowadzi do wzrostu ilości zużytego oleju, który należy wyrzucić. Istnieje wiele sposobów ponownego wykorzystania olejów, takich jak smażenie z nimi żywności lub używanie ich jako biodiesla.

Szacuje się, że w Wielkiej Brytanii wyrzuca się rocznie ponad 3,2 miliona litrów zużytego oleju spożywczego. Mając to na uwadze, dwie firmy wymyśliły rozwiązanie, które położy kres marnotrawstwu, wykorzystując olej do innych celów.

Producenci oleju rzepakowego skupują zużyty olej spożywczy w restauracjach i punktach gastronomicznych i przetwarzają go na olej rzepakowy. Następnie wykorzystują olej rzepakowy do produkcji paliwa biodiesel, które jest używane w samochodach lub grzejnikach. Pozostały olej spożywczy można zutylizować, zabierając go do zakładu recyklingu, gdzie można go przerobić na paszę dla świń lub przetworzyć na nowe produkty z tworzyw sztucznych, takie jak torby lub materiały opakowaniowe.

Ponowne wykorzystanie zużytych olejów kuchennych ma wiele zalet, takich jak zmniejszenie emisji CO2, zmniejszenie marnowania żywności i oszczędność pieniędzy na kosztach paliwa dla

Skup zużytego oleju to rosnący trend w gastronomii. W niektórych przypadkach może to być korzystne dla środowiska i bezpieczeństwa żywności. Jednak może to również prowadzić do szkód dla środowiska, jeśli producenci nie dbają o to, gdzie usuwają olej.

Zachęca się producentów oleju rzepakowego do kupowania zużytego oleju spożywczego w restauracjach i innych firmach gastronomicznych w celu zmniejszenia śladu węglowego i zwiększenia zysków. Następnie zachęca się ich do odsprzedania tych olejów tym firmom lub innym nabywcom, którzy potrzebują ich do wykorzystania w produktach takich jak biodiesel lub pasza dla zwierząt.

Rośnie trend wśród osób, które chcą kupować zużyty olej spożywczy w restauracjach i innych punktach gastronomicznych. Dzieje się tak, ponieważ olej może być używany do wielu celów, takich jak produkcja biodiesla, a jednocześnie pomaga zmniejszyć ilość odpadów.

Producenci oleju rzepakowego coraz częściej szukają sposobów na ponowne wykorzystanie zużytego oleju spożywczego po jego zakończeniu. Niektóre z nich wykorzystują go jako paliwo do swoich kotłów, a inne jako surowiec do produkcji biogazu.

Aby właściwie zutylizować stare oleje, muszą one zostać odebrane przez firmę specjalizującą się w tego typu recyklingu, a następnie w innej formie odesłane na rynek.

Szacuje się, że w Wielkiej Brytanii co roku wyrzuca się ponad milion ton zużytego oleju spożywczego. Olej ten jest cennym zasobem i można go wykorzystać na wiele sposobów.

Rząd Wielkiej Brytanii stworzył zachętę podatkową dla firm do kupowania zużytego oleju spożywczego od restauracji i przedsiębiorstw spożywczych. Ta zachęta zachęca przedsiębiorstwa do kupowania zużytego oleju spożywczego w celu zmniejszenia ilości wytwarzanych odpadów. Producenci oleju rzepakowego przetwarzają teraz te odpady na nowe produkty, takie jak biodiesel i biopaliwa.

Utylizacja i recykling zużytego oleju gastronomicznego to duży problem. Szacuje się, że w Wielkiej Brytanii każdego roku wytwarza się ponad 100 milionów litrów zużytego oleju.

Producenci oleju rzepakowego próbują znaleźć więcej sposobów na ponowne wykorzystanie tego oleju. Jednym ze sposobów, w jaki mogliby to zrobić, jest użycie go jako oleju napędowego. Dzięki temu mogą generować przychody ze swojego produktu, jednocześnie zmniejszając ilość wytwarzanych odpadów.

Najczęstsze miejsca, w których można znaleźć zużyty olej spożywczy, to restauracje, punkty gastronomiczne i firmy cateringowe. Restauracje często używają go do smażenia lub podgrzewania, podczas gdy sklepy spożywcze przetwarzają go na paszę dla zwierząt lub paliwo biodiesel. Firmy cateringowe albo sprzedają zużyty olej spożywczy, albo wyrzucają go na wysypiska.

Wykazano, że kupując zużyty olej, firma może zaoszczędzić do 50% kosztów. Jednak nie zawsze jest to możliwe, ponieważ firmy muszą zapewnić utylizację zużytego oleju w sposób bezpieczny i przyjazny dla środowiska.

Producenci oleju rzepakowego: ci producenci kupują zużyte oleje spożywcze w restauracjach i sprzedają je firmom, które wykorzystują je do swoich potrzeb kulinarnych. Gdzie utylizować olej? W tym miejscu firma pozbędzie się starego oleju, poddając go recyklingowi lub spalając.

Na świecie obserwuje się rosnącą liczbę restauracji, w których używa się zużytego oleju jako medium do gotowania. Większość restauracji ma wyznaczoną osobę do odbioru zużytego oleju z kuchni i utylizacji go w sposób przyjazny dla środowiska.

Nie jest to nowa koncepcja, ponieważ wiele firm robi to od lat. Jednak wciąż istnieje wiele pytań dotyczących tego, jak ten proces można ulepszyć i co można zrobić ze zużytym olejem, który nie jest poddawany recyklingowi. Stowarzyszenie Rzepakowe uruchomiło projekt zbierania zużytych olejów kuchennych z restauracji i dostarczania ich producentom rzepaku, aby mogli ponownie wykorzystać go w procesie produkcyjnym.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%