Zamknij

Kuchnia i ludzie

20:42, 25.11.2021 | .
Skomentuj
REKLAMA

Kuchnia i ludzie

 

Czym byłaby rzeczywistość bez grona przyjaciół i wyśmienitej kuchni, która niejednokrotnie jest towarzyszką naszych wspólnych spotkań. W cyklu „Kuchnia i ludzie” prezentujemy Wam przepisy od najlepszych Szefów kuchni. Mamy nadzieję, że natchnie Was to kulinarną inspiracją.

 

Przepis i fotografia: Michał Beczkowski

 

Nasz dzisiejszy bohater jest kucharzem z 14-letnim doświadczeniem. Pracował w wielu prestiżowych miejscach na kulinarnej mapie Poznania.

Obecnie pracuje na stanowisku szefa kuchni w jednym z najlepszych poznańskich hoteli. W pracy liczy się dla niego dyscyplina, kreatywność oraz dobry smak. Uwielbia kuchnię polską, którą serwuje w nowoczesnym wydaniu, wykorzystując nowoczesne techniki gotowania oraz lokalne, sezonowe produkty.

Jego marzeniem jest odwiedzić Stany Zjednoczone oraz jedną z najlepszych restauracji świata Eleven Madison Park. 

 

Uważa, że w kuchni nie ma obowiązku podawania jedynie najdroższych gatunków mięsa oraz złowionej w naturalnych warunkach ryby, czasami warto po prostu sięgnąć po śledzia, ogon wołowy czy makrele. Interesuje go wszystko co wiąże się z jedzeniem. Jeśli ma się wystarczającą cierpliwość i determinację to można na wiele sposobów przygotować smaczny posiłek. Michał lubi oglądać kolekcję książek kucharskich różnych osób gdyż pozwala mu to zorientować się jakie potrawy preferują inni. Gotowanie to dla niego ciągłe odkrywanie nowych smaków oraz doskonalenie swoich umiejętności.

 

Przepis na: Polędwiczkę wieprzową z grzybowym kaszotto i pieczonymi warzywami

 

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa 1kg

Sól  do smaku

Pieprz do smaku

Świeży tymianek 2 gałązki

Świeży rozmaryn 2 gałązki

Czosnek 1 ząbek

Olej

Kasza pęczak 400g

Leśne grzyby 200g

Parmezan 200g

Masło 75g

Marchewka 500g

Seler 500g

Pietruszka korzeń 500g

Buraki 500g

Białe wino półwytrawne 250ml

 

 

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową doprawiamy pieprzem, posiekanym ząbkiem czosnku, tymiankiem i rozmaryn. Polewamy olejem i nacieramy polędwiczkę przyprawami. Pieczemy w piekarniku w temp 75 stopni przez 1.5 godziny.

Warzywa obieramy, kroimy w kostkę, doprawiamy solą, cukrem i polewamy olejem, pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 45 minut.

Kaszę przesmażamy na maśle razem z czosnkiem i cebulą pokrojoną w kostkę, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Podlewamy winem i mieszamy do momentu aż kasza wchłonie cały płyn, następnie podlewamy przygotowanym wcześniej bulionem po 1 chochli aż kasza zmięknie. Dodajemy parmezan, masło i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Gotowe!

 

Smacznego!

Poleca Michał Beczkowski

 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%